Dieper wortelen in het Stroomgebied Zuid-Veluwe

Bio-cultureel herstel

We wonen in een prachtig stroomgebied. Maar het leven wordt er bedreigd door droogte, watervervuiling en verlies van levende bodems en biodiversiteit. Bovendien ontbreekt het aan een samenwerkende regeneratieve cultuur. Dit leidt tot een gebrek aan een gevoel van plaats, wat weer het collectief organiseren belemmert.

In het Stroomgebied Zuid-Veluwe blazen we nieuw leven in onze culturen en in het land waarmee we onlosmakelijk verbonden zijn. Dit noemen we bio-cultureel herstel: het proces dat zich richt op de symbiose tussen ecosystemen en de culturele relaties met een plaats.

Daarom houden we in 2023 en 2024 een aantal gebiedsbijeenkomsten. Daarin versterken we de relaties tussen mensen en met het gebied. Betrokken bij dit proces is een diverse groep inwoners uit het gebied die al actief zijn op het gebied van cultuur, agroecologie, voedsel, migratie, educatie, toerisme, activisme, klimaatadaptatie, (bio)diversiteit en inclusie.

Als een van de vier geselecteerde initiatieven onder de EU Shared Green Deal werken we aan drie in elkaar vloeiende bewegingen:

 

  1. De identiteit van en de droom voor het stroomgebied collectief (h)erkennen.

2. Regeneratieve culturen creƫren op basis van agroecologische principes, die in dienst staan van de huidige en toekomstige inwoners van het stroomgebied.

3. De synergie vergroten tussen ecologie en economie, ondermeer door het versterken en verbinden van de producentenvereniging StreekWaar.

Bio-cultureel herstel Zuid-Veluwe: De ommuurde tuin