De Edese schrijver Jac. Gazenbeek noemde zijn geliefde Veluwe het ‘Wilt en bijster land’. In zijn tijd, begin 20-ste eeuw, was de Veluwe al aan het veranderen. Een proces dat tot op de dag van vandaag gaande is. Deze transitie willen wij met kunstfestival Woest&Bijster onder de aandacht brengen.

Woest&Bijster is een 2-jaarlijks kunstfestival op de Zuid-West Veluwe rondom Ede. We leiden een nomadisch bestaan: elke editie gaan we op zoek naar een ander interessant gebied. We zoeken naar bijzondere locaties. Daarvoor moeten we wortelen in dat landschap, de verbinding aangaan, ons oor te luisteren leggen, met bewoners in gesprek gaan. We willen het landschap laten spreken. Wat heeft het ons te zeggen?

Vervolgens vragen we kunstenaars om een kunstwerk te bedenken voor specifieke locaties op de Zuid-West Veluwe. We vinden het belangrijk dat deze kunstwerken de aandacht richten op de staat van de natuur en landschap. Het kunstwerk opent onze blik hiervoor.

Ook stelt het kunstwerk ons vragen: hoe verhouden we ons tot het landschap, de natuur, de klimaatcrisis, recreatie en cultuurhistorie? En meer filosofisch: Hoe verhoudt ons innerlijk zich tot het landschap dat ons omringt? Het landschap spreekt daarbij als persoon.

Door middel van een fiets-/wandelroute laten we de bezoekers het landschap beleven en verkennen. Zo kunnen ze het wezen van het landschap zien.

Van 6 september – 3 november 2025 vindt de derde editie van het Woest&Bijster kunstfestival plaats. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief op de website van Woest&Bijster.

Ellen Bouter, Stichting Woest&Bijster

Foto: AKUNZO- De Waterdraagster 2022, Landgoed Quadenoord. Dit kunstwerk staat symbool voor de waterschaarste in het bekengebied.